All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Последни статии Кратки @ Сивостен Recent articles

Свински бут с бамя

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 14.12.2011

Enslaved - The Sleeping Gods and...

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 08.12.2011

England Medieval Festival

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 01.12.2011

SciFi Series: Grimm

(Ангел Генчев) - 28.11.2011

Band dessinee: Chasseurs de dragons

(Любен Загорчев - LifeJoker) - 28.11.2011

"Синя луна" от Лоръл Хамилтън

"Зигзаг" от Хосе Карлос Сомоса

"Добрият" от Дийн Кунц

"Милениум: Взривената въздушна кула" от Стиг Ларшон

На книжния пазар. Иво Милев: "Случаите ...

На книжния пазар. Джим Марс: "Сестри ...

На книжния пазар. Томас Родригес Мартинес: ...

На книжния пазар. Курбан Саид: "Али ...

На книжния пазар: Хакан Йел - "Ресторант"

Fringe също с нов сезон

Arkan - Hilal (2008)

(Ivan G. Atanasov) - 17.02.2009

Pathology (2008)

(Angel Genchev) - 24.09.2008

Europa Universalis: Rome

(Ivan G. Atanasov) - 22.09.2008

B.B. King - One Kind Favor (2008)

(Angel Genchev) - 17.09.2008

Zavet (2007)

(T. Hristov) - 16.09.2008


Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 57 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next
Author Message
 Post subject: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 3:19 pm 
Преди да се ошашавите от поетичното заглавие, подходящо повече като за притча, нека поясня: трите по принцип имат едно и също значение, взаимозаменими са и можете да ги намерите дори в произволни комбинации. В текста съм си позволил по-скоро известна игра на думи, макар и не напълно безпочвена.

Както вече подчерта Станимир в изходния материал, от безспорно значение е постигането на хармонични, равнопоставени взаимоотношения между водещия и играчите. С думи прости, не бива да забравяме, че и...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?review.828


Top
  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 11:46 pm 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
На английски обикновено правят разликата между Game master и Storyteller, както и между roleplaying и storytelling gamе. Разликата между двете, обаче е много неясна, освен факта, че WW имат много натрапчивата идея да са второто, а не първото.

Също така, склонни са да разделят водещите далеч не толкова по начинът им на боравене със системата- предполага се, че първият ще си вземе DnD или ГЪРПС, втория - Ушу, Амбър или нещо такова. Но тъй като типът водене обикновено си ходи с тип желана игра, то голяма част от разликите можем да поставим и по линията наративист-игровик. Игровикът никога не може да е чист разказвач, нито наративистът - чист game master в смисъла на казаното от Ангел.

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Sun Feb 03, 2008 11:54 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Майко мила, света богородице ghhh . Андрасе вземи кажи някога нещо на човешки език бе братче. Ангел е написал статия на разбираем език с някаква цел...

От ся насетне ще почна аз пък съвсем културно да си криптирам постовете.

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 12:18 am 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
Еееех, Симба, ех... Симба...

За почти или съвсем беззаровите статии може да се напише цяла статия. За разликата между roleplaying game и storytelling game вече се е спекулирало на дълго и на широко...
За наративисткия, игровисткия и симулационисткия стил на игра също бая клавиатура отиде...

Ангел 'убу е написал статия. Аз споменавам неща, за които не е писал, по една или друга причина. Това не значи, че ще мога, особено както съм в сесия, да пиша за всички тия неща. Живот и здраве, не пречи и на такава тема да се пуснат материали, ама тя не е и много лесна за писане.

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 12:31 am 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Чакай малко ся, мене Физика за един тръбопрокат (дето като цяло и името му говори какво е) ме гризе, а ти "наративист-игровик"... Ма аз поне имам срама да си замълча, поради щото критиката му има известно основание.

Тука четемЕ и хора простички, разбииш ли...

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 7:43 am 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
Не, честно казано - не те разбирам. Вместо да мърмориш, можеше да попиташ.

Наративистки стил на игра е стил, при който основния елемент е историята. Респективно, ако някакви зарове не изнасят за получаване на готина история, съответните по един или друг начин просто не се взимат под внимание. Или въобще не се мятат, ако има шанс да не уйдисат.

Игровисткия стил залагат на елемента "това е игра, вкоято трябва да постигнем някаква цел" и респективно методите за постигане на целта са най-вече системни. Там има разни мънчита, които специално си оптимизират механиката до крайност, а тъй като гордостта е "Заклахме еди какво си", то следва начинът на заколване да е регламентиран, че да има с какво да се гордееш.

Симулационисткия стил се стреми до максимална точност с реалността. Те могат да са всякакви от системна гледна точка, но повечето комай предпочитат подробните и са склонни да си променят разни неща, които не отговарят на реалността. Дали след промяната отговарят по-добре - друг въпрос.

Това е (съвсем) накратко. За съжаление нямам време сега да ти пусна оригиналната статия.
А що се отнася до изяждането и Физика, разликата е, че моя коментар не е на сайта, ми е в някаква тема в един форум. Ако тръгна да го пиша на статия, както ти казах, ще е инак.

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 9:34 am 

Joined: Mon Jan 10, 2005 11:45 am
Posts: 690
Аз съм оставен с впечатлението, че автора на статията говори за някакви свои тълкувания на тези понятия, но забравя да го спомене и ги третира като универсални.
Например, в българския език, Водещ е превода на Gamemaster по същия начин както Разказвач се ползва за Storyteller или Narrator. И двете са си достатъчно общи понятия, подходящи като за нежелаещата и неспособна да навлиза в излишни подробности публика налична у нас, с тази уговорка че почти от самото начало е имало някакво инстинктивно различаване между Водещи(действа като арбитър, налага правилата) и Разказвачи(налага сюжети), което не стига много по-далеч от това. Дори рядко стига толкова далеч и разликата в понятията може да се дължи единствено на това коя от всичките пре-дълги въвеждащи статии е чел човека.
Та това е - статията въвежда напълно нов понятиен апарат, различен и дори на места противоречащ си с всички досегашни употреби, но никъде не упоменава, че прави това, и че за някои хора, Водещ е просто българското за Gamemaster.
едит - като изключим горното, добра статия.

_________________
Sol Invictos Comiti


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 1:29 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Авторът ли? Авторът седи и ви се чуди, та се мае...

Коце, Коце, каза ти вчера авторът, че изчезва, за да не продължава, ама ти - йок. Сам трябва да му се вреш в устата. А както е казал братският съветски народ - не посрещай мечката, когат не мож да я изпратиш - и грузинците знаят, че после боли глава.

Когато някой чете тази статия, вероятно ще започне от увода, в който ще му направи впечатление, че автора не е споменал, че ще борави със някакъв понятиен апарат. Има две възможности за това - забравил е, което е малко вероятно, или няма никакво намерение да го прави, защото може би го намира за ненужно. Втората вероятност особено се подчертава от факта, че авторът твърди, че си прави каламбур от три варианта на една и съща дума.

Четейки написаното, и на Аврам Бакалина - който, както се знае не е никакъв литературен критик - ще стане ясно, че авторът не визира никаква конкретна система. Навсякъде където говори за нея, говори за "системата" - а в единствения си пример е използвал сравнителна форма, ако ми позволи авторът да цитирам - "една от най-силно обезпечените". Ако се решим да разтълкуваме подобен низ от думи, ще останем с впечатлението, че не просто има и други силно обезпечени, но че явно има и по-малко обезпечени, и на автора това му е пределно ясно.

Още по-малко авторът изглежда да обхваща някакви общи течения сред последователите на Ролевата игра. Най-често споменаваните от него думи са "водещ" и "играчи", които влизат в обобщението група, и изглежда като авторът да визира произволна група с водещ и играчи. И не на последно място, намеците, че водещият се развива и променя поясняват достатъчно подразбиращият се факт, че естествено не съществуват само двете крайности и междинния им вариант, а и някакви междинни варианти между средата и тях. Но изглежда авторът смята, по една или друга причина, че за да опише цялата равнина от водещи, ще са му достатъчни три фиксирани точки.

И след като приключихме с тълкуванието на автора, да кажа нещо и аз. Нека попитаме десет произволни сивостенци извън участващите в досегашната дискусия с какво допринасяш към нея или към материала. Аз за себе си вече го преведох и си отговорих - с нищо - но да чуем и тях. Единственото, което не разбрах, е защо Галеан си изтри поста малко преди ти да постнеш - и не искам да разбирам, но имаш ли пръст в това събитие, то трябва да знаеш, че си прекосил тънката червена линия. А ако те е яд, "по една или друга причина", може да те е яд само на тебе самия.

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 4:55 pm 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
Отдавна ни е ясно, че теоретикът измежду ролевите писачи съм аз. И като такъв си рия в кочинката - демек говоря относно известния "понятиен апарат" (как хубаво звучи само) и правя паралел с чисто теоретични неща. Дори изрично съм се спрял върху разбиранията за думите, с които ти си правиш каламбур.
Това на колко народ са полезни постове от този тип е интересен въпрос. Но ми се ще да разберем на колко хора от участващите в тази дискусия са полезни. Онези извън нея така или инак не са намерили полза да се включват изобщо - за какво да ги търсим?

Останалото в поста ти е към Яго, а защо Галеан си трие постовете си е лично негова работа, която слабо ме касае - решил е, изтрил е...

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 6:10 pm 

Joined: Mon Jan 10, 2005 11:45 am
Posts: 690
Ако е обърнато към мен, лошо, защото нищо не разбрах от целия пост.

_________________
Sol Invictos Comiti


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 6:18 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Не, не е, с изключение на пет-шест думи в началото, там за понятийния апарат.

И за да не пиша втори пост, аз въпросът за ползата вече го зададох - сега чакаме десетина сивостенци да се престрашат. Защото зад всяка игра може да се изведе теория, но въпросът е кога е нужна, и кога - не. Особено при не-спортни и не-хазартни игри. И още повече - кому конкретно е нужна и защо, и в какъв аспект. А все ми се струва, че говорим ли за хоби, чиято основна цел е хора да се забавляват в свободното си време, трябва да сме наясно в разграниченията. Това е като разликата между научната дискисуя и популярното четиво, че даже и по-силно поляризирана. Които - както и ти сам добре знаеш - битуват на съвсем различни места и в съвсем различна аудитория.

Десет малки сивостенци - вие сте.

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 6:42 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Сивостенче номер едно:

Понеже Яго спомена въвеждащите статии - дайте поне една свястна въвеждаща такава. Навремето к'во ли не гледах все някакви мътнолевини. Или написани като за кретени или написани все едно въвеждаш не в РИ а в експлоатация ядрен реактор.

На фона на цялото това въведение дето навремето изчетох - Кръстев и Ангел пишат барем разбираемо, за народа без да имаш чувството че е писано хептен за кретеноиди. И що това е важно? Ми като чета примерно guide-а за PvP във Freelancer в некъв форум ми дреме на... че използват hooking вместо halfturn и rapid fire вместо chain fire например. Важното е че са написали как става кое е хубаво и кое не е хубаво. Пък си има и такива дето и механиката на играта обсъждат и пишат хубаво грамотно, терминологично... обаче неразбираермо, а да ти го покажат "на живо" - OMG, WTF, HAX!

Винаги съм казвал, че за игри уж пишете, а човек като чете и му мяза на докторат. Е за кой го пишете тогава? За ония 10, 20, 50 човека дето си го разбирате и се знаете по муцуна всички или за читателите?

Към Райст обаче имам забележка, че все пак не беше пораздул малко повече за последните два типажа, а беше наблегнал на първия ;).

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 7:40 pm 
The Chair of Indefinite Studies
User avatar

Joined: Tue Jun 14, 2005 6:31 pm
Posts: 3517
Location: София
Писането на въвеждаща в хобито статия е ужасно трудно. Толкова много трябва да се каже, във възможно най-кратък вариант, и въпреки всичко- максимално ясно, интригуващо и на всичкото отгоре критиката да не те смаже след това :)
Има доста статии по темата, еднствената качествена е и почти най-дългата (от Баве и Диип), та дет се вика- закучена работа.
За това и предлагам (нещо, които си спомням, че с Вер си говорихме май)- точно такава да не се пише за сега. Чак когато се яви Месия (ама не мене), с дар слово, надминаващ всичко до тук- тогава да.
Но да се прибави още една, н-та на брой запознваща статия или ревю, която нещо й липсва... няма смисъл.

_________________
"И после върви доказвай, че не си мъртъв..."


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 8:04 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Критиката... ако ще е унищожителна начи не е от хората дето се интересуват от такъв тип статии. Така че ако пишеш подобна статия трябва да се абстрахираш от нея. Имам чувството че за това не се и получават, защото се пишат с мисълта "какво ще каже великия ролевак Х" :roll: . За това ме радвате как пишете ти и Райст, защото поне като пишете не си мислите за онези 20 човека дето започват да ми заприличват на висша атестационна комисия, а пишете за Народа.

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 9:00 pm 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
Историята на статиите, целящи да запознаят хората с РИ, Симба, е дълга и тъжна. Медийни материали с такава цел са излизали и в телевизията, и в периодичния печат... По правило всички те постигат минимален до отрицателен ефект и по правило се правят от хора, които или се считат за великия ролевак Х или категорично заявяват, че не им пука от великите ролеваци.
За Ян, най-яркия пример за ролеви проповедник и по съвпадение - човекът, който не дава пет пари за никой, комай измежду участниците в тази дискусия всички освен теб имаме впечатления от първо лице.

Въобще опитите да се пише "за народа", както каза и Галеан са изключително трудни, но проблемите са не в избора на речник, а в изборът на подход. Обяснението "Защо пет човека на маса в тъмна стая през почивния си ден си говорят измислици" в 90% от случаите избива на две посоки:
- колко е яко да се правиш на някой друг, звучащо твърде елементарно за всеки влязал в гимназията и като цяло - "загубеняшко занимание". Печални примери са и статията в "Тема" и "Споко"-то.
- какви са причините половин дузина хора да ги влече вживяването в една игра, намираща се, изключая една книга и няколко листа изцяло в ума им. Това пък доволно често избива на ролеви вариант на "За удоволствието от трагическите произведения", чете се малко и по традиция хора като теб хвърлят първите камъни по него.
Златната среда е невероятно трудна за нацелване, а понякога дори обясняването на човек очи в очи не е много лесно.

Която и системна тема да видиш, Симба, ще ти звучи "докторатски", защото ролевите игри, както всичко масово и просъществувало поне едно поколение си трупа специфична лексика. Впрочем, тази лексика е много по-компактна, от колкото лексиката на ММО-тата, но бидейки, както и самите РИ малкопопулярна, звучи странно. Ако нещо трябва да се прави, това е може би ЧЗВ, където да бъдат написани тези неща, но това ЧЗВ следва да се пише доста внимателно.

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 9:04 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Jack O'Neill wrote:
Не, не е, с изключение на пет-шест думи в началото, там за понятийния апарат.

И за да не пиша втори пост, аз въпросът за ползата вече го зададох - сега чакаме десетина сивостенци да се престрашат. Защото зад всяка игра може да се изведе теория, но въпросът е кога е нужна, и кога - не. Особено при не-спортни и не-хазартни игри. И още повече - кому конкретно е нужна и защо, и в какъв аспект. А все ми се струва, че говорим ли за хоби, чиято основна цел е хора да се забавляват в свободното си време, трябва да сме наясно в разграниченията. Това е като разликата между научната дискисуя и популярното четиво, че даже и по-силно поляризирана. Които - както и ти сам добре знаеш - битуват на съвсем различни места и в съвсем различна аудитория.

Десет малки сивостенци - вие сте.

Не си и помисляй да ми се изплъзваш по тъча в спор със странични хора. Тях ги оставихме за момент настрана и за статистиката - при това и двамата. Темата е ясна и е излишно да ти напомням, за втори път, че специфична терминология се ползва от специфични хора в специфични условия. Докторатски. Между специалисти и в специализирана дискусия на специализирана тема. Хайде да не падаме толкова ниско да си обясняваме неща, които са всеизвестни, м?

И нека да не е гол пост-цитат - нека си зададем простия въпрос: не от нашето, ми от целокупното световно ролевачество - от автори, през водещи, играчи, кибици и просто любопитни - колко се занимават с механиката и теорията? Един на 100 хиляди, да речем? На око? На колко би им било ей така интересно? Да кажем 100 на всеки един от горните, дори и да е пресилено? Един на хиляда. Е какво? Пак си говорим в промили, дори до процент не стигаме. И да стигнем до самото дъно - значи ти тия 999 хилядни уж ги подпомагаш, а реално ги занимаваш с неща които са им извън сферата на интерес. Ми тва е все едно Любо да напише "популярна" статия за белтък ННХ1023АС който са изолирали от клетъчна стена на някой си конкретен род овес.

И сам ли не схвана корена на спора, освен факта, че просто трябваше задължително да намериш кусур на статията, "поради една или друга причина"? Коренът е толкова кръгъл, че дори не е квадратен - преведи си коментарния пост на човешки език и сам ще го видиш - дори и да изглежда да си допълнил нещо особено сред тия дето не го разбират много добре, то реално е маловажно и или го пише между редовете на статията, или въобще не става дума за него, поради което я "анализирах". И дори и да звучи "авторитетно" е безполезно.

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 9:21 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
Ще ви оставя да си дискутирате, но дори в професионална обстановка съм чувал да се говори по-популярно отколкото в сигурно над 80% от статиите от Великия Ролевак Х, като съвсем не визирам системните.

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 9:37 pm 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
O, за пореден път - не съм ти намирал кусур на статията! Единственото, което направих е да пусна кратка бележка други хора какво разделение правят, дори не те споменавам!
Не разбра ли, че нямам спор с тебе за тая статия?!
И да, няма как да е суперважно, дори и само защото се побира в 6 реда. Супер важни 6 реда има само при дзен-будистите и високоволтовите линии.

Всяко едно хоби разполага със свои термини. Които се ползват от практикуващите го (специфични хора), когато говорят за него (специфична обстановка). От тук нататък иде реч за дозировка. Ама тя солта често е и на вкус...
Каква част от хората се интересуват от механката - ми доста. Това са всички новаци в хобито, дошли от компютърните игри и някои от по-старите.
От теорията - по-малко. Което не значи, че е вредно да се говори за нея.

Симба, опитай се да сервираш упътването за FL PvP на човек, който само е виждал космически симулатор. И чуй реакцията.

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 9:57 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Тъй ли? :o За пръв път го споменаваш. Както и да е, настрана тогава повода, остана причината - съгласи се, че практикуващите дадено хоби са твърде далеч от апарата, който седи зад него. А и лексиките им са различни. Не е все едно аз като събирам бирени етикети да знам наизуст технологията на бирата, печатарството, че и производствения процес - три в едно. Самото ми хоби си има само някакъв дъщерен речник, който включва брандове, произход и горе-долу толкоз.

Има си, иначе и интердисциплинарна терминология, срещу която нямам наистина нищо против - мисля и всеки, докарал я поне донякъде вече в гимназията - но в случая говорим за тясна. Ей тва е цялото. "Термин на хобито" е пауърплея, да речем. Тройната теория да вземем, обаче, съвсем не е. И ако беше написал като мене "има разбира се и междинни случаи", така и така, вместо "по линията наративист-игровик", нямаше да водим тази дискусия. Щото това е вече езиков паразитизъм в някаква форма и наистина е не толкова само безсмислен, колкото буквално опасен, да не кажа вреден. И вместо да допринася допълнително за някакво разбиране или интерес, прави точно обратното.

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 10:13 pm 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
Е, ако бях... Ако не ми беше и ден преди изпита, щях да те агитирам да дръпнеш за после, за да изровя аз "7 типа лоши водещи", да спастря един български вариант и да пускаме двете успоредно...

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 10:14 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
То "7-те..." може и така да се пуснат...

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 10:17 pm 
No, don't do that. No, really don't. Really.
User avatar

Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Posts: 12312
Location: Time and Relative Dimension in Space
Е, па направи Гледна точка на Гледната точка - не е като да не могат да се насаламят... :)

_________________
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 10:18 pm 
Emeritus
User avatar

Joined: Tue Oct 21, 2003 11:45 am
Posts: 8767
Location: София
Ох, Симба, това е една труднонамираема английска статия от вече паднал сайт. Не може така да се пуснат, щото някои не са актуални, а и само господ знае лиценза и авторите. За това - само като инспирация и цитировка!

_________________
Si vis pacem para bellum


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Mon Feb 04, 2008 10:25 pm 
Star-crossed voyager
User avatar

Joined: Sat Aug 07, 2004 12:30 pm
Posts: 4973
Location: Pridelands
А на основната тема и отговор на въпроса ти и нов въпрос - ръководството беше за абсолютни новаци, като нашия клан си напише вариант ще ти пейстна, щото след като се разцепихме изгубихме и достъп до клан форумите :). А иначе на запознат ще му напиша "50 - drift - rapid fire" или "1:30/10:30, 300 - hook - missile salvo - negative turn - butterfly - quarter turn and if you are in position - again if not 3/4 turn and repeat from negative turn"

Първото е стандартна маневра в оръдейния бой, второто е стандартна маневра в ракетния бой. Въпроса ми е дали тази терминология е удачна извън конкретен случай в който аз тренирам запознат с основните маневри и термините които използваме за тях? На Райст същите тези маневри съм му ги обяснявал по 15 минути - да пестя си време, но поне разбира за кво говоря.

_________________
Never trust the future
Never miss the past.
If you live for the shining moment
The moment may just last


Top
 Profile  
Reply with quote  
 Post subject: Re: Гейммастър, Водещ и Разказвач
PostPosted: Tue Feb 05, 2008 12:11 pm 

Joined: Mon Jan 10, 2005 11:45 am
Posts: 690
Всъщност, разбираема, кратка и отлична въвеждаща статия има. Написана е от Калоян(Стормбрингър). Сред невероятно многото и достойнства се нарежда това, че автора не пише като за блог, а като за запознаваща статия, и си е направил труда да прочете други запознаващи статии(включително западни) преди да седне да пише. За обема и яснотата вече съм споменал над три пъти само в тази тема - няма как да не бъда впечатлен на фона на няколкостраничните словоизлияния в някои други "въвеждащи" статии(явно не само аз съм оставен с такова впечатление).

А теорията свързана с игрите си демонстрира резултати както на запад, така и у нас. Наличието на специфични термини помага нещата да се разбират еднозначно. Езиков паразитизъм имаме когато разни хора ползват чуждици "поуърплей" "мънчкин" "гейммастър" без изобщо да знаят за какво говорят, вкарвайки си някакъв свой смисъл в думи с вече прието значение. И после всякакъв опит да се говори с тях води до шизофрения, понеже непрекъснато трябва да помниш, че тези хора живеят със собствен понятиен апарат, ползващ думи от чуждия, но с променено значение. :dry:

_________________
Sol Invictos Comiti


Top
 Profile  
Reply with quote  
Display posts from previous:  Sort by  
Forum locked This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 57 posts ]  Go to page 1, 2, 3  Next

All times are UTC + 2 hours [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group