Есе на брой 9

Арт-секция. Мястото за публикуване на всякакви истории, разкази и произведения, картинки, рисунки, карти и прочее. Приятно четене, писане и зяпане :")

Вашият фаворит?

Poll ended at Sun Jun 20, 2004 1:07 am

"Празният лист", от Аполин
3
23%
"Празният лист" (II), от Физик
6
46%
"Листото", от Вер
4
31%

Total votes: 13

The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.

Есе на брой 9

Post by The Doctor »

Есетата в този брой са три, на тема "Празният лист". Вашето мнение ще определи победителят, като вотът ще е валиден за срок от десет дни, и победилият ще определи темата за есе на брой десети. Ето и тримата кандидати:

- "Празният лист", от Аполин - <a href="http://www.sivosten.com/content.php?review.236" target="_blank">Прочетете тук</a>
- "Празният лист" (II), от Физик - <a href="http://www.sivosten.com/content.php?review.237" target="_blank">Прочетете тук</a>
- "Листото", от Вер - <a href="http://www.sivosten.com/content.php?review.238" target="_blank">Прочетете тук</a>
Last edited by Guest on Thu Jun 15, 2006 2:00 pm, edited 3 times in total.
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
MaTpuM_KayToH

Post by MaTpuM_KayToH »

Брех, че изтървах темата за Празния Лист. Иначе моя коментар имам ли право на коментар(имам предвид сериознен, аз и такива мога), ако нямам админите да ми делнат тая част от поста:

Стилът на Аполин си е удивителен, поне за мен. Не мога да се сетя за друг 18 годишен писател(male/female), който да има по-отработен и...убягва ми думата(на нея това не може да и се случи). Все едно налитам на творчество, чиято цел е да каже: "Виж ме, прочети ме!" Мен поне така ми действа, ако някога напише книга, ще я помоля да ми запази едно първо издание с автограф. Невероятен стил.

Физик, ти си съпартиец. Стилът ти е доста близък до моя, поне от моята гледна точка, така че поправи ме, ако греша но: Ти целиш да привлечеш читателя, така че да стане съпричастен. Не използваш задължително красива реч, а такава, която смяташ, че ще е най-близка или пък най-шокираща за читателя. Важното е той не само да прочете есето ти, но и да запомни някои моменти. Използваш мисли, които и читателя си е мислил и така той се олицетворява с лирическия герой. В конкретния случай използваш последователни действия, карайки ни да четем, за да разберем как се развива връзката между теб и белия лист и накрая ни удряш с обръщение към началото. Много силна работа. Моите поздравления.

Вер, твоето беше... я ама то дори не е по същата тема. Но пък не пада под нивото на останалите. Само искам да те питам има ли скрита метафора или това е добрия стар номер с "накрай ги да си мислят, че смисъла е скрит и те няма да помислят дори за миг, че смисъл няма"?

Наистина добри работи всеки от вас заслужава бурни аплодисменти. Ако имахме повече като вас в "Климент" Вн, по-емоционалните даскалки нямашe да спрат да плачат!

Матрим аплодира и трима ви на крака и със сълзи в очите. Но гласът му може да отиде само при един и в случая това е Физик. Jolly good work, mate! Дайте следващата тема да се включа и аз!
100х100
Ако имаш време да осъзнаеш, че мислиш - мислиш бавно.
The Doctor

Post by The Doctor »

Разбира се, че има общо :") Всичко е въпрос на малко по-отдалечено сравнение, пък и текстът е суров - както съм го писал "прима виста", така си и остана ;") Аз ще гласувам малко по-късно, когато се наспя и ги прочета на свежо (имам предвид на Апо и Физика, не е коректно да гласуваш за себе си ;р)
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
MaTpuM_KayToH

Post by MaTpuM_KayToH »

Матрим е нещо тъп. Пак прочете "Листото" и пак не намери връзка с празния лист. Хареса му, обаче не намери никаква връзка, освен може би мотив за общото между съденето на дърво и изписването на листа в посока отдаване на нещо лично към неудушевен предмет. Как да е, ще изчакам някой с повече акъл да ми го разясни.
100х100
The Doctor

Post by The Doctor »

А, няма да е зле и на мен да ми го разясни, макар че имам най-обща идея ;р
Tais

Post by Tais »

мдам... още не съм гласувала... признавам - трудно ми е да преценя кой от тримата е по-най...

Матрим, написано е...

Вер, не мога да не реагирам... Борът е силен, оцеляващ, красив, величествен, горд... вирее в сурови условия и е вечно зелен... търси висините, слънцето и сякаш почти ги достига... той е Дърво, а не трева... във всеки смисъл...
Tais - 70 lvl, human mage
Guild: Contaminated
Realm: Zenedar
The Doctor

Post by The Doctor »

Е па такива асоциации ли ти направи тоя бор? Четох го пак.. най-малкото тва ми мина през акъла :")
ildalina

Post by ildalina »

:shock: Много ми е трудно да избера... трябва ми ден за размисъл. 8)
The Doctor

Post by The Doctor »

Само не пий през него, забранено е със закон ;р
Amelia
Warrior of love and justice

Post by Amelia »

Аполин ме удари в земята! Боже мили! Това е то истинската красота!
I wish to plead incompetence.
Marfa
Сърдит смърф

Post by Marfa »

Н'нам, аз съм нещо фенка на Вер, мен пък неговото адски ми хареса, макар че и на Аполин е чудесно наистина:)
MaTpuM_KayToH

Post by MaTpuM_KayToH »

Работата стана дебела. 2 на 2 на 2, феновете вадят скритите под седалките бухалки и чакат мелето да започне.

Пак ги прочетох, красивото, интересното и залесяването(майтап ве, Вер, много е яко). Направо ви казвам гответе се след години да ви има на кандидат-студентските изпити. :wink:
100х100
The Doctor

Post by The Doctor »

Въобще не се връзвам, споко :") Написал съм си есето с удоволствие, останалото са ваши впечатления :")

Не искам сам да си правя анализ, макар че от друга страна - това съм го писал в такова състояние, че все едно не съм аз :") Все пак накратно ще дам някои обяснения, колкото и да е некоректно, по два от конкретно отбелязаните моменти:

1. Мат е сравнително близко до целта, но не е уцели десятката :") Не е въпросът нито в дръвчето, нито в поникването, това е уводна част - а може би малко си чеша егото - но има едно сравнение между различните листа, различните плодове и различното отношение към тях.

2. Борът е директно описан, не търсете нищо скрито в тази част.
MaTpuM_KayToH

Post by MaTpuM_KayToH »

Ей, следващия път ще се целя малко по-вдясно. Не, не, следващия път ще гледам как останалите се опитват да анализират моите писания. Дали да не пийна едно(шише) преди да почна да пиша.

Боровете не са това, което са.
100х100
The Doctor

Post by The Doctor »

Боровете са точно това, което са :") Гаден дървесен плевел ;р
MaTpuM_KayToH

Post by MaTpuM_KayToH »

Расист-ботаник! Кво имаш против боровете?
100х100
The Doctor

Post by The Doctor »

Въпросът е какво няма след боровете - вода ;> Аз лично нищо нямам против тях ;")
Tais

Post by Tais »

Матрим, то без шише не върви писането... :wink:
MaTpuM_KayToH

Post by MaTpuM_KayToH »

Таис, обяснявай ми...
Аз бях на олимпиада по Философия 2 кръг на 15.02.2004г. Да, познахте - Това е датата точно след 14.02.2004г.
Пък на първи кръг едва се добрах след запой със съучениците на Златни Пясъци. Трябваше да видите изражението на квестора като му казах да говори по-тихо. Темата беше Живота е Агония, нямаше как да не се класирам.
100х100
Passenger

Post by Passenger »

Аз просто немога.Немога да гласувам.Не се чуствам достоен да оценя,което и да е било от есетата.Интересно беше това на Физик,но Аполин и Вер ме хвърлиха направо в тъч.Ей така,седя си със зейнала уста пред екрана и си викам-"Ма аз съм бил толкоз глупаааав!? ".Не мога повече да се излагам,затова ще оставя подписа да довърши:
...the farther I fall I'm beside you
as lost as I get I will find you
the deeper the wound I'm inside you
for ever and ever I'm a part of...
The Doctor

Post by The Doctor »

Ма нямате милост, ей! 2000 милилитра бира, разделено на три, прави едва 666.67 на глава ;р
Admatha

Post by Admatha »

аз бира не пия, тъй че ще си отстъпя дяла :wink:
Tais

Post by Tais »

Матрим, веднага да се засрамиш!! олимпиада по философия 2 кръг?!?! :shock: и ме остави да се излагам и аха-аха да заобяснявам какво Таис си въобразява, че Вер е имал предвид...
майко мила - отивам да се посрамувам от себе си на спокойствие!! :oops:
Admatha

Post by Admatha »

интересно какво ли ще кажеш, ако спомена, че ходих на националния кръг на олимпиадата по литература...
Tais

Post by Tais »

е, то и срама си има граници де - пощадете ме! :oops: :oops: :D
Locked