Най-разпространените заблуждения: Блуждаещият огън

Митове и легенди. История. Факти, спекулации, истини и полуистини. Хуманитарни науки и философии
Locked
Сивостен

Най-разпространените заблуждения: Блуждаещият огън

Post by Сивостен »

Блуждаещите огньове са едно от необикновените явления, впечатлявали човека от дълбока древност. Известни още на римляните, които ги наричали ignis fatuus</i>, скитащите пламъци, видими по здрач или разсъмване над блатните местности, пленявали човешкото въображение, превръщайки се в обект на разнообразни легенди и дори първоизточник на такива.

Феноменът се наблюдава в различни части от света, но въпреки това на най-широко разпространение на митове, свързани с него, се натъкваме в Европа –...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?mod ... htiqt-ogyn
User avatar
Жеко
Завършен медик
Posts: 3400
Joined: Sun Jan 11, 2004 3:40 am
Location: София
Contact:

Re: Най-разпространените заблуждения: Блуждаещият огън

Post by Жеко »

Това за съкровищата и по нашите земи го има. Иманярите* вярват, че този огън излиза на места, където са заровени пари таласъмлии. И ако го издебнеш и провреш нещо между него и земята, парите излизат.

Иначе, г-н Асенов, царство му небесно, твърдеше, че блуждаещият огън се дължи на образуван в анаеробни условия фосфин, който като излезе на повърхността се самозапалва. Нещо доста логично, имайки впредвид, че живата тъкан е много богата на фосфор, има от къде да се получи. А единственото условие фосфинът да се самозапали е присъствието на кислород. С това г-н Асенов обясняваше защо блуждаещите огньове са характерни за блата и гробища.

––––––––––––––––––––
* Под "иманяри" в случая разбирам не престъпниците, занимаващи се с нелегални разкопки и търговия на антики, а един много интересен вид все по-рядко срещани провинциални окултисти. Говорят с недомлъвки, знаят всички местни легенди за имане, разказват много истории как съвсем наскоро е било открито такова, но те по случайност не са били там, най-важното - знаят точно къде има заровено имане, но не са го изровили още, защото знаят местността, но не и мястото, а ги е страх, че като почнат да копаят, някой ще дойде преди тях и ще го изрови. Ползват най-разнообразни прийоми за търсене, като например специално обаяни пръчки, които се изстрелват по определен начин и ако се плъзнат по земята - няма имане, ако се забият - там е имането. И тн.
Аз познавам един такъв. Той ми го е казвал това, че където има имане, излиза пламък. Освен това ми направи "тест" дали имам природна дарба да откривам закопани пари. За моя чест, имам слабовата такава. :-D Де да беше и вярно...
変わらずですねぇぇぇ・・・
User avatar
The Doctor
No, don't do that. No, really don't. Really.
Posts: 12312
Joined: Thu Apr 12, 2001 12:51 pm
Location: Time and Relative Dimension in Space
Contact:

Re: Най-разпространените заблуждения: Блуждаещият огън

Post by The Doctor »

Виж, забравил съм :) А поне за фосфина трябваше да се присетя, да го добавя вътре. Нищо, де, здраве да е...
We all do what we do for the same reason: because it seemed like a good idea at the time.
Жан Банев (от сайта)

Най-разпространените заблуждения: Блуждаещият огън

Post by Жан Банев (от сайта) »

Ами и да е така, си остава основната хипотеза, че това всъщност са различни явления асоцирани с един мит. Та не е изключено в тази категория да влизат и въпросните самозапалващи се фосфини.
Locked