Архитектурни шедьоври: Карнак

Митове и легенди. История. Факти, спекулации, истини и полуистини. Хуманитарни науки и философии
Locked
Сивостен

Архитектурни шедьоври: Карнак

Post by Сивостен »

Карнак е храмов комплекс, разположен на 2.4 км. на север от Луксор, в Горен Египет. На това място се е разполагал религиозният център на древноегипетската държава. Този невероятен архитектурен комплекс е строен в продължение на дълго време - от управлението на фараона Сенухерт I (ок. 1970-1934 г.пр.Хр.) до времето на император Август. На езика на древните египтяни името на комплекса означава “най-почитано място” - Ипет Сут. Въпреки че много от храмовете в Карнак са напълно разрушени, запазените...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?mode=article&id=2036&ttl=arhitekturni-shedyovri-karnak
tres1 (от сайта)

Re: Архитектурни шедьоври: Карнак

Post by tres1 (от сайта) »

Много добър материал, но предложен доста сухо. Би било добре да се прибави и една приблизителна схема на целия строителен комплекс, за добиване обща представа. Това кой от кого е ползвал строителният материал едва ли е толкова важно,колкото да се посочи за какво са били построени съответните постройки или храмове.Освен подреждането на божествата като в стопанска ведомост, би било интересно да се види в какви случаи и как са ги почитали обикновените хора или религиозните им водачи. Едва ли фараоните са ги строили от немай къде или за развлечение, поради липса на голф игрища и др. Със сигурност са искали да покажат колко са могъщи и всесилни в сравнение с дребните хора изправили се пред тези величествени голонади и храмове и .. колко равни са днес слад толкова време с другите от тяхното време дребни хора.Защо да подминаваме тихо факта, че всеки има желание да се изкара обезателно по-велик от предшествениците си и най-вече за тяхна сметка, недостатък с който и днес можем да се "похвалим".
User avatar
Nioba
Posts: 625
Joined: Sun May 16, 2004 1:57 pm
Contact:

Re: Архитектурни шедьоври: Карнак

Post by Nioba »

На мен не ми се стори сухо, но сигурно, защото за Карнак съм чела само специализирана литература, а в последната рядко се набляга на поетичните елементи.
Но за схемите съм съгласна.

http://www.planetware.com/map/temple-of ... y-tk_n.htm - храмовите комплекси

http://www.planetware.com/map/karnak-gr ... -gta_e.htm

http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karnak/ - този сайт го препоръчвам, ако искате да получите задоволително изчерпателна представа за това как точно изглежда Карнак - сега, преди и какво правят хората днес там...
"Tu demandais hier
Mon avis sur le bonheur
L'air de rien voilà que tu t'inquiètes
La paix te ferait donc peur..."
Denis4275 (от сайта)

Архитектурни шедьоври: Карнак

Post by Denis4275 (от сайта) »

Приветствуем Вас
Транспортно-логистическая компания Азия Трейдинг предоставляет услуги по доставке грузов из Китая в минимальные сроки с таможенной очисткой в морских портах Приморского края.
Если Вы планируете поставку товара из Азии, просим прислать запрос и мы подготовим для Вас предложение.
info(at)msc.com.ru
Locked