Page 1 of 1

Архитектурни шедьоври: Карнак

Posted: Thu Jun 25, 2009 2:21 pm
by Сивостен
Карнак е храмов комплекс, разположен на 2.4 км. на север от Луксор, в Горен Египет. На това място се е разполагал религиозният център на древноегипетската държава. Този невероятен архитектурен комплекс е строен в продължение на дълго време - от управлението на фараона Сенухерт I (ок. 1970-1934 г.пр.Хр.) до времето на император Август. На езика на древните египтяни името на комплекса означава “най-почитано място” - Ипет Сут. Въпреки че много от храмовете в Карнак са напълно разрушени, запазените...

--
Прочети тук: http://www.sivosten.com/content.php?mode=article&id=2036&ttl=arhitekturni-shedyovri-karnak

Re: Архитектурни шедьоври: Карнак

Posted: Thu Jun 25, 2009 9:24 pm
by tres1 (от сайта)
Много добър материал, но предложен доста сухо. Би било добре да се прибави и една приблизителна схема на целия строителен комплекс, за добиване обща представа. Това кой от кого е ползвал строителният материал едва ли е толкова важно,колкото да се посочи за какво са били построени съответните постройки или храмове.Освен подреждането на божествата като в стопанска ведомост, би било интересно да се види в какви случаи и как са ги почитали обикновените хора или религиозните им водачи. Едва ли фараоните са ги строили от немай къде или за развлечение, поради липса на голф игрища и др. Със сигурност са искали да покажат колко са могъщи и всесилни в сравнение с дребните хора изправили се пред тези величествени голонади и храмове и .. колко равни са днес слад толкова време с другите от тяхното време дребни хора.Защо да подминаваме тихо факта, че всеки има желание да се изкара обезателно по-велик от предшествениците си и най-вече за тяхна сметка, недостатък с който и днес можем да се "похвалим".

Re: Архитектурни шедьоври: Карнак

Posted: Fri Jun 26, 2009 7:33 pm
by Nioba
На мен не ми се стори сухо, но сигурно, защото за Карнак съм чела само специализирана литература, а в последната рядко се набляга на поетичните елементи.
Но за схемите съм съгласна.

http://www.planetware.com/map/temple-of ... y-tk_n.htm - храмовите комплекси

http://www.planetware.com/map/karnak-gr ... -gta_e.htm

http://dlib.etc.ucla.edu/projects/Karnak/ - този сайт го препоръчвам, ако искате да получите задоволително изчерпателна представа за това как точно изглежда Карнак - сега, преди и какво правят хората днес там...

Архитектурни шедьоври: Карнак

Posted: Sat Jun 27, 2020 4:23 pm
by Denis4275 (от сайта)
Приветствуем Вас
Транспортно-логистическая компания Азия Трейдинг предоставляет услуги по доставке грузов из Китая в минимальные сроки с таможенной очисткой в морских портах Приморского края.
Если Вы планируете поставку товара из Азии, просим прислать запрос и мы подготовим для Вас предложение.
info(at)msc.com.ru