Ами възстановявахме превземането на шуменската крепост от Владислав III през 1444 година. "Римляните и варварите" са момчетата от школа Багатур... които няма да коментирам, защото ще бъде непрофесионално. Чичкото с камуфлажа най-вероятно е част от шуменския гарнизон, които се явяваха сили на реда в случая. А розовата пушилка така и си остана мистерия за мен, но на теория трябваше да представлява запалените от кръстоносците огньове.
По въпроса за пуешките пера... ми не знам, не им разбирам. Това с перата бяха гостите от Унгария.
Сериозно ранени нямаше - само стандартните насинявания, ударени пръсти и някоя и друга драскотина.
Шамане, това си е непрофесионално, незвисимо дали ще го коментираш или не. Въобще непрофесионализмът е нещо, в което багатурците имат голям опит.
А пуешките пера, честно казано и аз ги забелязах, едва след като спомена Жеко. По принцип ако си си ушил всичко останало, намирането на перо от граблива птица би следвало да е детска играчка - не смятам че господата от зоопарка ще ви откажат. Само дето може да ви се наложи да почакате седмица-две де. Никой няма да скубе орлите нарочно.
Багатур са голяма организация, занимаваща се, основно, с вид "зелени" училища за оцеляване и учене на прабългарските техники на самоотбрана, водене на битка. Често участват във възтановки, така както и в изпълнения, граничещи до цирковите...
Бойните форми - характерни са твърди стъпки с вихрени смели движения, високи скоци, съчетани с ударна техника, сложни обръщания и премятания. Във всички тези приоми се крие мъжество и сила характерни за прабългарите. Накъсаният ритъм на бойната форма и неравноделната игра се явяват огромно приемущество, тъй като пречат на противника да влезе във вашият ритъм и да се синхронизира с вашите движения, а именно от тук произхожда и експлозивната и неочаквана атака. Точно с такива бойни форми са си служили в древността за базова подготовка на бойците. И ако някой е на мнение че българските боици са нямали собствена методика на тренировка - да ми пише - АЗ КАЗАХ !
скоро с Vylk си говорихме, че специално за казачока човек трябва да е сляп за да не види, че това е танц със кодирани бойни умения.
Китана, че жените също са били войни, наравно с мъжете и са били уважавани като такива. Следователно са били също така добре въоръжени, с удобни за езда дрехи и висок боен дух.
Ще подобрим ли зриителния ефект от демонстрациите ,ако дрехите на момичетат са малко по оскъдни? Вашето мнение????
Знам ли?! Организират школи, ако те интересува толкова.
Аз ги избягвам въз основа на принципа, че с лудите следва да се занимават само хора с подходяща диплома. Особено лудите, ползващи копия и лъкове.
Ами тя специално тая броня, дето ми я дадоха ми беше малко малка... Наистина срещаха се неочаквани запирания при някои движения с ръцете, особено по-високите. Но това е, ако я изследваш под лупа. След това имах възможност и да я пробвам в бой - не усетих абсолютно никакви неудобства. А и подозирам, че ако ми беше по мярка, неудобствата щяха да бъдат незначителни.
Е, най-малкото е била тежка. Така като я гледам, 15 кила не и мърдат...
А проблемът с малките брони вероятно ще стане още по-остър, ако се опиташ да навлечеш някоя оригинална. Като ги гледах ония в Малта, чудех се кому ли са се хващали... То, верно че в ония чукари няма много каво да се яде, ама дори благородническите бяха доста маломерни. Там имаше не повече от 3 брони, които биха станали на мен, примерно.
Last edited by Жеко on Sun Oct 08, 2006 12:19 am, edited 1 time in total.
Всъщност беше по-скоро към 30 кила. Чехите обясниха, че ги правели по-дебели от оригиналите, защото качествения материал е прекалено скъп. Което съответно означава, че и са по-тежки. Но като се разпределят по тялото, не е толкова страшно Чел съм, че всъщност средната височина на запазените брони е около 180 см. Може би просто хоспиталиерите, на които си попаднал са били от нисичките
Абе и тези в дома на инвалидите не бяха много високи - за хора малко по-ниски от мен или мой ръст, което ще рече 170-175 см. Но няколкото над този ръст бяха за към метър и деветдесет, ако не и повече.
Еми... 30 кила... Не се изненадвам особено. Е, не мога да приема, че с 30 кила по себе си ще ми е по-удобно да вървя, камо ли да размахвам и кило-кило и половина меч.
Но, малтийските доспехи най-определено не бяха 1,80м. Повечето си бяха направо Андрасов ръст. Останах дълбоко поразен.
Ама аз започнах да си мисля и за ходенето по голяма нужда... Дори и там да има вратичка, не си представям клякането с 30 килограмова броня, а и после забърсването...
Стигам до логичното заключение, че преди битка рицарите са ги държали гладни и жадни и са им правили очистителни клизми.
Е айде стига сте се гъбаркали с броните де. Известно ни е, че са се събличали и обличали с доволни затруднения, ясно ни е, че и средновековното рицарство не е било свръхчистоплътно, какво сега? Искате на де що има хлапе, видяло тази тема и захласващо се по рицари да му убиете всички мечти? Баста с тоя клозетен натурализъм, вий срама си нямате!